Min första katt fick jag när jag fyllde 4 år. En kolsvart huskatt som jag kallade för Laban. Han var den mest underbara katt jag någonsin haft! Han sov med mig på kudden, vi lekte kurragömma och gick på skogspromenader tillsammans. På kvällarna somnade han hos mig och familjen i soffan.

I ett skolhäfte från när jag var 7 år står det att jag ville resa runt i världen och jobba med att hjälpa djur. Efter två års biologistudier vid Uppsala universitet fick jag höra om djursjukskötarutbildningen vid Sveriges Lantbruksuniversitet och sökte till den istället då den innebar att jag skulle få jobba närmre djur. Sommaren 2019 tog jag min kandidatexamen och är nu legitimerad djursjukskötare.

När jag gick på gymnasiet såg min pappa en för oss ny kattras på tv – Ragdoll. Han sökte sedan på internet efter mer information och bilder på denna fina katt och hittade en uppfödare med kattungar till salu. Vi åkte och tittade på dem och blev alldeles förtjusta i rasen!

Våren 2011 flyttade ett underbart syskonpar hem till oss. Denna uppfödare introducerade uppfödarvärlden av katt för mig. Fodervärd kändes som en bra start då man får kontakter inom uppfödarvärlden samt en handledare i vad det faktiskt innebär att vara uppfödare. Jag tog kontakt med några olika uppfödare och till slut hittade jag en som jag kände förtroende för. Hon hade två honor i en kull som hon troligen ville spara till avel. Jag hälsade på flertalet gånger, men det var mycket svårt att välja vilken av de underbara töserna jag ville skulle få bo med mig. De hade så olika personligheter och uttryck. När de blev 12 veckor och flyttklara i slutet på oktober 2017 blev det ändå min favorit som fick följa med mig hem – S*Vallhovstassens Lexilla.

Jag har alltid tillhört dem som tycker att katter ska ha sällskap. Att Lexillas sällskap då skulle bli SE*Västersjöns första egna tilltänkta avelshona blev därmed givet. Jag letade och letade och hade kontakt med flertalet uppfödare och hittade flera fina honor med olika färg och teckning, men ingen kändes riktigt rätt för mig. Att magkänslan känns rätt är viktigt för mig.

Till slut hälsade jag på en kull där jag fastnat lite extra via fotona. Jag skulle kunna få köpa en hona till avel om någon i kullen visade kvaliteér för detta. När jag var där blev jag alldeles tagen av det glada uttrycket hos S*Grand Gathinoz Precious Popelina! Marina och Lars var så snälla som lät just mig tinga henne! Det blev en lång lång väntan, men i februari 2018 fick jag äntligen hämta hem min fina tös!

För att få ytterligare kunskap om kattuppfödning har jag läst PawPeds G1 och G2. Dessa kurser kan jag starkt rekommendera till alla som vill eller är uppfödare samt de som bara äger katt och vill lära sig mer.
Jag har även genomgått SVERAKs uppfödardiplomering.

Målet med min uppfödning är att göra parningar jag tror så mycket på att jag själv kan tänka mig att behålla en kattunge. Det innebär alltså att bevara rasstandarden och den underbara individ som varje Ragdoll har potential att vara.

Signatur
Min första katt Laban
Första kattungen jag sett födas
Min första avelshona S*Grand Gathinoz Precious Popelina